28 september, 2010

Findus är Bjuv och Bjuv är orten jag bor på/i:


Bjuvs kommun är centralt beläget i nordvästra Skåne, 20 km öster om Helsingborg, med Söderåsen runt knuten. E4 och E6 ligger på några kilometers avstånd. Med bil, buss och tåg från Helsingborg når man Bjuvs kommun på 15-20 minuter.
Kommunen har ända sedan 1700-talet varit en industrikommun. Under flera hundra år var gruv- och lerindustrin två mycket framträdande verksamheter i Bjuvs kommun. 1979 stängdes den sista kolgruvan efter att gruvindustrin successivt ersatts av tillverkningsindustrin.

I dag finns cirka 900 företag i Bjuvs kommun vilket ger kommunen 5000 arbetsplatser. Här finner vi bland annat stora industrier som livsmedelsföretaget Findus, isoleringsmaterialtillverkaren Saint-Gobain Isover AB och MacGregor Bulk AB som tillverkar lastnings– och lossningsutrustning till bulkfartyg. Men här finns också verkstadsföretag, åkerier, möbelvaruhus, anläggningsfirmor, industriella bagerier och andra livsmedelsföretag.

Kommunen består av tätorterna Bjuv, Billesholm, Ekeby, Gunnarstorp, Norra Vram och Södra Vram. Till ytan är kommunen 115 km2 och här bor ca 14.800 personer.
Findus har sina rötter på den skånska landsbygden. I Sverige har vi 60 års erfarenhet av livsmedelstillverkning. Vår historia börjar 1941 när konfektyrföretaget Marabou köper den lilla Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken i Bjuv. Företaget döps snart om till Findus (en sammanslagning av FruktINDUStri) och 1945 skriver Findus historia genom att lansera de första djupfrysta produkterna i landet. Hög och jämn kvalitet har alltid varit den viktigaste ingrediensen i alla Findusprodukter och våra höga kvalitetskrav är en trygghet för konsumenterna. 1962 köper den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé företaget och Findus ingår i koncernen tills investmentbolaget EQT blir ny ägare den 1 februari 2000. Senare samma år köper Findus djupfrystföretaget Frionor. 2004 flyttade Findus sitt huvudkontor till Malmö, men under 2008 flyttade huvudkontoret tillbaka till Bjuv. Idag är Findus en del av den internationella Findus Group koncernen, ägd av Lion Capital. Lion Capital är ett av Europas ledande "private equity" företag som specialiserat sig på konsumentvaror.
Anledningen att mamma från Svanabyn (som ligger centralt i södra kanten av Lapppland och Västerbottens läns inland, på gränsen till Jämtland och Västernorrlands län) och pappa från Schärding (Österrike) landade i Bjuv var ju FINDUS.
Så jag är en liten Findus-unge som inte är uppvuxen på Findusmat.... Och jag är lika glad ändå!

Inga kommentarer: